Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Ramazan ayında beslenme ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik:
- 2 ana öğün (sahur, iftar)+ 1 ara öğün (iftar sonrası) mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde metabolizma yavaşlar.
- Sahura mutlaka kalkmalı ve kahvaltılık tarzı hafif ama doyurucu besinler tüketilmelidir.
- İftarda bol su ve hafif yiyecekler ile başlangıç yapılmalı, 10-15 dk ara verildikten sonra ana yemek tüketilmelidir.
- Oruç açıldıktan 1.5-2 saat sonra 30-40 dk hafif tempo yürüyüş yapılmalı ve ardından 1 şişe doğal maden suyu tüketilmelidir.
- Uyumadan en az 1-2 saat önce ara öğün yapılmalıdır.
- İftar ve sahur arasında 2-2.5 litre su tüketilmelidir.
- Ramazan ayı süresince tatlı, haftada 2 defayı geçmemeli ve sütlü, meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir. (Tatlı tüketildiği zamanlarda; iftarda yoğurt + meyve-hurma tüketilmemeli, bunların yerine tatlı tüketilmelidir.)
- Tuzlu, aşırı baharatlı, kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu besinler vücudun su ihtiyacını arttırarak, gün içerisinde midenizi rahatsız edebilir.
- Sahur sonra mümkünse, 30 dakika uyumamalı ve hareket halinde olmalıdır. Sahur yapıp hemen uykuya geçilirse, besinlerin sindirimi zorlaşacaktır.
- Oruçlu olunan sürede spor yapılmamalıdır. Vücutta su kaybı gerçekleşeceğinden ve su takviyesi yapılamayacağından ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
- Yemek yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir. Bu şekilde açlığı kontrol edebilirken, besinlerin kolay sindirilmesi sağlanır ve şişkinlik hissi oluşmaz.
- Çay ve kahve tüketimi oruç döneminde kısıtlandırılmalıdır. Kafein diüretik olduğundan sıvı kaybına yol açacaktır.
Ramazan ayında beslenme konusunda önerilere uyarak bu dönemi daha sağlıklı ve zinde geçirebilirsiniz.