Çene Tümörleri ve Kistleri

Çene Tümörleri ve Kistleri

Çene tümörleri ve çene kistleri, çene kemiğinde ve ağızdaki yumuşak dokularda görülen iyi ya da kötü huylu lezyonlardır. Bu lezyonlar genellikle diş kaynaklı olabilmektedir. Diş kökünde gelişebilen kistler ya da tümörler tedavi edilmediğinde büyüme eğilimi gösterebilir. Tedavi için genellikle dişin çekilmesi yeterli olmayabilmekte, kistin kemik içinden temizlenmesi gerekmektedir.

Çene Tümörleri Belirtileri

Genellikle çene tümörleri ilk aşamada belirti göstermeyebilir. Hastalık ilerlediğinde çene kemiklerinde önemli hasarlar oluşabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir sağlık problemi olmasa da olası bir hastalığın önlenebilmesi ya da erken teşhis edilebilmesi için düzenli olarak ağız ve diş kontrollerinin yapılması çok önemlidir.

Çene tümörleri ve kistlerinin belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Çene kemiğinde şişlikler
  • Diş ve diş eti sorunları
  • Alt dudakta hissizleşme
  • Dişlerde sallanma ve kırılmalar
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Ağızda oluşan kanamalar
  • Yutkunma güçlüğü
  • Çene ağrısı

Çene Tümörleri ve Kistleri Nasıl Oluşur?

Çenede kist oluşumu genellikle ihmal ile ilişkilidir. Basit bir diş çürüğü ihmal edildiğinde diş kökleri iltihaplanabilmekte ve kemik etrafında çeşitli oluşumlar meydana gelebilmektedir. Bu oluşumlar büyüyerek kiste dönüşmektedir. Kistler tedavi edilmediğinde çene kemiğini deforme edebilmekte, iyi huylu ve kötü huylu tümör oluşumuna sebep olabilmektedir. 

Tümör ve kistler bazı hastalarda diş kaynaklı olmayabilmektedir. Çene kemiğinde oluşan tümörlere, Multiple Myelom gibi kemik iliği ile ilişkili kanser türleri de sebep olabilmektedir.

Çene Tümörleri Teşhis ve Tedavisi

Çene tümörleri genellikle belirti göstermediği için çoğunlukla çene röntgenlerinde tesadüfen fark edilmektedir. Klinik, radyografik ve histopatolojik bulgular birlikte değerlendirilerek teşhis koyulmaktadır.

Hem tümörlerin hem de kistlerin tedavisinde tek seçenek cerrahidir. Cerrahi yöntemin belirlenmesinde lezyonun tipi, büyüklüğü ve semptomlar gibi faktörler etkili olmaktadır.

Çene Tümörü Ameliyatı

Çene tümörü ameliyatında; tümör ya da kist cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra çıkarılan parça patolojiye gönderilir. Eğer tümör kötü huylu ise radyoterapi, kemoterapi gibi kanser ile ilişkili tıbbi tedaviler gündeme gelebilir. Bu tedaviler için hasta ilgili branşa yönlendirilir ve tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla sürdürülür.

Tümör ya da kistler çene kemiğinde tahribata yol açmış ise cerrahi müdahale sırasında bu tahribatın onarımına yönelik estetik uygulamaların yapılması da gerekebilmektedir.

Çene Tümörü Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrasında gerekli pansumanlar ihmal edilmemeli, hekimin yönlendirdiği doğrultuda kontroller aksatılmamalıdır. İyileşme sürecinde ameliyatın uygulandığı bölge darbelere karşı korunmalıdır. Hekimin reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Ayrıca iyileşme döneminde sert yiyeceklerden kaçınılması gerekmektedir. Bununla birlikte hasta ağız temizliğini aksatmamalı, ağız ve diş bakımını hekimin yönlendirdiği şekilde yapmalıdır.