Burun Estetiği Ameliyatı (Piezo Rinoplasti)
Kişinin yüz yapısı içinde dikkat çeken bölümler arasında; en başta burun gelir. Burun formunun beğenilmediği durumlarda, estetik görünüm kazanmak için tercih edilen burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) birçok teknikle uygulanabilmektedir. Genellikle şekil bozukluğuna bağlı olarak uygulandığı bilinmektedir, ancak nefes problemlerine yol açan sorunlar da bu operasyonlar ile ortadan kaldırılabilmektedir. Bu nedenle burun estetik ameliyatı aynı zamanda fonksiyonel de olmalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiği için kullanılan farklı teknikler olması; ameliyatın genel seyrini de etkilemektedir. Rinoplasti hekimi kişinin istekleri veya dokuların uyumuna göre bir ameliyat planlaması yapar. Burun estetiği ameliyatı acı ve ağrı hissettirmeden, genel ya da lokal anestezi altında yapılır. Anestezi türüne uygulanacak yönteme ve birçok faktöre bağlı olarak karar verilmektedir. Şekil bozukluğunu düzeltmek için; kemik, deri ve kıkırdak dokuları üzerinde işlem yapılır.
Ameliyat boyunca uygun bir form oluşturmak üzere bu dokularda kalıcı değişiklik yapılmaktadır. Hekimin uygun gördüğü şekilde kıkırdak dokusunun azaltılması gerekebilir. Kemik yapısının küçültülmesi veya yeniden şekillendirilmesi de yaygındır. Klasik yöntemlerde işlem sonunda burun içine tampon yerleştirilir. Minimal invaziv tekniklerde ise buna gerek duyulmaz. Bu nedenle halk arasında bu tür operasyonlar tamponsuz burun estetiği olarak da bilinmektedir.
Burun Estetiği Yöntemleri
Hastaların beklentisi ve hekimin uygun gördüğü şekilde yapılan farklı burun estetiği teknikleri bulunur. Bunlar;
- Açık Rinoplasti (Geleneksel burun ameliyatı yöntemleri)
- Piezo (Ultrasonik) Rinoplasti (Tamponsuz Burun Estetiği)
- Mikromotor Rinoplasti (Tamponsuz Burun Estetiği)
Şeklinde sıralanabilir. Ayrıca daha önce burun estetiği ameliyatı geçirmesine karşın, olumsuz sonuç alan hastalara revizyon rinoplasti işlemi uygulanır.
Burun estetiğinde burun kemiklerinin kırılması ve tıraşlanması gibi geleneksel yöntemlerin yerine son zamanlarda minimal invaziv teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerden en yaygın olanı ise Piezo (Ultrasonik) burun estetiği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Piezo (Ultrasonik) Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?
Piezo cerrahisi olarak da bilinen bu teknikte ultrasonik ses dalgaları kullanılmaktadır. Ses dalgalarının yarattığı titreşim ile burun kemiği kırılmadan şekillendirilmektedir. Ultrasonik Rinoplasti yönteminde yumuşak dokular, damarlar ve sinirler hasar görmemektedir. Bu sayede burun ameliyatı sonrası morluk ve ödem riski oldukça düşüktür. Bununla birlikte iyileşme süresi kısadır.
Piezo (Ultrasonik) Burun Estetiği Avantajları Nelerdir?
- Sadece burun kemiği üzerinde milimetrik hesaplamalar ile şekillendirme yapılmaktadır. Yumuşak doku, damarlar ve sinirler hasar görmemektedir.
- Burun kemiği milimetrik hesaplamalar ile yapıldığı için geleneksel yöntemlere göre daha güvenlidir ve bununla birlikte sonuçlar daha memnun edicidir.
- Operasyon sırasında kanama çok daha azdır. Komplikasyon riski minimumdur.
- Burun kemiği kırılmadığı için operasyondan sonra morluk, şişlik ve ağrı gibi şikayetler yok denebilecek kadar azdır.
- Klasik yönteme göre iyileşme süresi çok daha kısadır.
Tamponsuz burun estetiğinde, şişme ve morarma olmadan, minimal invaziv teknik ile burun cerrahisi sayesinde ertesi gün sosyal hayatınıza ve kısa sürede iş hayatınıza dönebilirsiniz.
Piezo Cerrahisi ile Burun Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?
Burun estetik ameliyatı en sık tercih edilen estetik cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. İşlem burun formundan hoşnut olmayan kişilere yapılabileceği gibi, sadece fonksiyonel amaçlı da yapılabilmektedir. Hastanın burun formuna zıt duran veya geçirilen bir kaza sonucu formu tamamen bozulan burunlarda, fonksiyonel rinoplasti yapılmaktadır. Piezo tekniği ile burun ameliyatı hem estetik amaçlı hem de burun fonksiyon problemlerinin giderilmesi amaçlı uygulanabilmektedir.
Piezo Rinoplasti aşağıdaki durumlarda güvenle uygulanabilir:
- Kemerli burunlarda
- Geniş ya da dar burunlarda
- Sağ ya da sol tarafa doğru eğriliklerde
- Ucu düşük ya da çok kalkık burunlarda
- Şekil problemi nedeniyle nefes almada güçlük çekilmesi
- Kaza veya travmalar sonucu burunda şekil ve fonksiyon bozukluklarının oluşması
- Daha önce burun estetiği yapılmış olup şekli bozulmuş burunlarda
- Burun kemiği kırılmadan burun estetiği yaptırmak isteyen hastalarda
Sadece estetik kaygıyla yapılan burun estetiği ameliyatında hekim görüşü oldukça önemlidir. Hastanın fiziksel, mental ve psikolojik sağlığı değerlendirilir. Ayrıca hastanın önceden burun ameliyatı geçirmiş olup olmaması, sigara kullanımı veya yaşı gibi faktörler de ameliyat için belirleyicidir.
Burun Estetiği Ameliyatı Yaşı
Burun estetiği ameliyatı yaşı için net bir kanı olmamakla beraber 18 yaş altı bireylerden de talep gören bir işlemdir. Bu noktada bireyin yüz kemiklerinin tam olarak oturmuş olmasına dikkat edilir. Kadınlarda 17 yaş civarında kemik gelişimi tamamlansa da erkeklerde 18 yaşı bulabilmektedir. Ayrıca hekim görüşü ve veli onayı da önemli faktörlerdir.
Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat şartları ve kullanılan tekniğe göre değişmekle beraber; burun estetik cerrahisi yaklaşık 2-3 saat sürmektedir. Ancak sürenin ameliyat öncesi net şekilde ifade edilmesi oldukça zordur.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler
- Ameliyat sonrasında genellikle hastalar aynı gün taburcu edilmektedir. Genellikle operasyondan birkaç gün sonra hastalar normal hayatına dönebilmektedir.
- Kemik kırma işlemi olmadığı için morluk ve şişlik görülme oranı oldukça düşüktür. Aynı şekilde ağrı da nadir olarak görülür ve genellikle şiddetli değildir.
- Ameliyattan sonra 1-6 ay arası gözlük kullanılmaması tavsiye edilir. Numaralı gözlük kullanan hastalara lens önerilmektedir.
- Doktor tarafından reçete edilen ilaçların aksatılmadan kullanılması; ağrı ve enfeksiyon sorunlarının önüne geçer. Bununla birlikte kontroller de aksatılmamalıdır.