Trifokal Lens Nedir?

Trifokal Lens Nedir?

Gelişen tıp teknolojisinin bir ürünü olan trifokal lens, göz içine yerleştirilen ileri düzey bir üründür. Trifokal lens ameliyatı, özelliklerini kaybetmiş ve deforme olmuş doğal göz merceğinin çıkarılması ve yerine trifokal lensin yerleştirilmesi işlemidir. Başarılı bir ameliyatla göz içine yerleştirilen lensler, özellikle katarakt olarak adlandırılan hastalıkta sıklıkla tercih edilir. Tıp dünyasında kullanılan göz içi lens çeşitleri 3 farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Monokofal Lens (tek odaklı) Tek bir görüş mesafesi için
  • Bifokal Lens: Yakın ve uzak mesafeler için
  • Trifokal Lens (üç odaklı) ara mesafe dahil tüm mesafeler için

şeklinde sayılabilir. Akıllı lens Trifokal lens (üç odaklı GİL) türüne verilen isimdir. Bu lenslerin kullanım amaçları, hastanın ve hastalığın seyrine göre değişkenlik gösterir. Hangi merceğin uygun olduğu, uzman hekim tarafından yapılan detaylı muayene sonucu belirlenmektedir.

Trifokal Göz İçi Mercek Nedir?

Gözün içinde saydam ve elastik olan doğal bir lens bulunmaktadır. Bu doğal lens esnekliği sayesinde yakın ve uzağa bakıldığında net görmeyi sağlamaktadır. Zamanla bu lens esnekliğini kaybeder ve bunun sonucunda yakını görmede bozulmalar ortaya çıkar. Daha ileri yaşlarda ise saydamlığını da kaybederek katarakt oluşabilir.

Uzak, yakın ve orta mesafelerde görüşü netleştiren trifokal lens, deforme olan doğal lensin yerine yerleştirilen göz içi mercektir. Bu lens ya da diğer bir deyişle mercek hem uzak mesafede hem yakın hem de orta mesafede odaklanabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede her mesafede net bir görüş sağlar.

Trifokal Lens Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Trifokal lens uzak ya da yakını görme bozukluğu ve katarak tedavisi için son yılların sık tercih edilen işlemleri arasındadır. Toplum içinde genel görme sorunlarına bakıldığında; erken yaşlarda dahi ileri görme bozukluğu yaygınlaşmıştır. Detaylı hekim muayenesi sonucu işlem için uygun görülen hastalarda, trifokal lens ameliyatı ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Kısacası Trifokal lens (göz içi mercek) ameliyatı;

  • Astigmat hastalarına (torik özelliği eklenerek)
  • Uzak ve yakın görme sorunu olan hastalara (miyop ve hipermetrop)
  • Katarakt hastalarına

uygulanabilmektedir.

Trifokal Lens Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Trifokal lens ameliyatı için, öncelikle göz muayenesi ve göz ölçümleri yapılır. Sorun tek gözde olsa bile, her iki gözün de ameliyat edilmesi gerekebilir. Bu durumda; genellikle iki gözün ameliyatı farklı günlerde olacak şekilde planlama yapılır. İki ameliyat arasındaki süre bazı şartlara göre değişkenlik göstermekle beraber 1-7 gün olabilir. İşlem öncesinde gözler, anestezik etkili damla ile uyuşturulur. Hastanın işlem sırasında ağrı veya acı hissetmesi engellenmeye çalışılır.

Koşullara göre değişse de ameliyat süresi genellikle 10-15 dakikadır. Bu işlem sırasında kataraktlı olan ve işlevini kaybeden doğal göz lensi çıkartılır. Hastaya uygun görülen göz içi mercek yerleştirildiğinde, işlem tamamlanmış olur. Hastanın gözü dış etkenlerden korunmak için bandajla kapatılır. Genellikle bandaj açıldıktan sonra hastanın görme yetisi başlamaktadır.

Trifokal Lens ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Trifokal lensler kalıcı mıdır?

Trifokal lensler kalıcıdır. Hastanın göz numarası Trifokal lens ile sabitlenmektedir. Hasta ömür boyu aynı lensi herhangi bir deformasyon olmadan kullanabilmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesinde göz numarasının doğru tespiti çok önemlidir.

2. Trifokal lens ameliyatının riskleri var mı?

Her operasyonun olduğu gibi Trifokal lens ameliyatlarının da çeşitli riskleri bulunmaktadır. Ancak ameliyatın başarılı sonuçlanması ekibin ve hekimin bilgi ve tecrübesi, kullanılan merceğin kalitesi gibi faktörlerle ilişkilidir. Bu nedenle riskler tecrübeli bir ekip ve ameliyat için uygun koşulların eksiksiz sağlanması ile minimum seviyelere indirilebilmekte ve başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

3. Trifokal lens ameliyatı ağrılı bir işlem mi?

Operasyondan önce göz anestezik damla ile uyuşturulur. Bu sayede operasyon esnasında hastanın ağrı, acı hissi azaltılır.

4. Trifokal lens ameliyatından sonra gözlük kullanmak gerekecek mi?

Trifokal merceklerden sonra gözlüklerden tamamen kurtulmak hedeflenir.

5. Daha önce lazer olmuş bir göze Trifokal mercek ameliyatı uygulanabilir mi?

Lazer tedavisi Trifokal mercek ameliyatı için bir engel etmemektedir. Ancak daha önce halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer tedavisi olmuş bir hastaya, eğer tedavi sonrası görme sorunları yaşamaya devam ediyorsa Trifokal mercek ameliyatı yapılması ölçümlerde hata payı oluşturabilir.

6. Ameliyat sonrasında hastanede kalma süresi nedir?

Aynı gün taburcu olunabilmektedir.

7. Ameliyat için katarakt başlamış mı olmalı?

Sadece katarakt için değil, yüksek görme problemi olup lazere uygun olmayan hastalar için de uygulanabilmektedir.

8. Ameliyat sonrası net görüş ne zaman başlar?

Ameliyat sonrası göz bandajlanır. Birkaç saat içinde bandaj açılır ve hasta aynı anda görmeye başlar. Görüş kalitesi git gide düzelir ve 1 ay içinde iyileşme süreci tamamlanır.

9. Trifokal lensler her yaş için uygun mu?

Genellikle 45 yaş üstü hastalara önerilmektedir. Ancak ileri derece görme bozukluğu veya erken kataraktı olan daha genç hastalara da uygulanabilmektedir.

10. Trifokal lensler alerjik reaksiyona sebep olur mu?

Trifokal lenslerin yapıları dokularımızla uyumludur. Bu nedenle alerjik reaksiyona sebep olmamaktadır.

Trifokal Mercek Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası hastaların özellikle dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.

  • Ameliyat sonrasında, ameliyat bölgesine zarar verecek baskı ve çarpma gibi durumlara kaşı dikkatli olunması gerekir.
  • Aksi belirtilmediği sürece bandaj doktor tarafından çıkartılmalıdır. Kontrolsüz şekilde çıkartılan bandaj göz yapısına zarar verebilir.
  • Reçete edilen ilaçlar belirtilen şekilde ve aksatılmadan kullanılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası 5-7 gün civarı yüz üstü yatılmaması önerilmektedir.
  • Hekim tarafından belirtilen sıklıkta kontrol muayenelerinin aksatılmaması gerekir.
  • Ameliyat bölgesinin 4-5 gün süreyle su ile temasından kaçınılmalıdır.

İlgili Birim Doktorları:

Op. Dr. Mesut TOĞAÇ