Gastroenterit Nedir?

Gastroenterit Nedir?

Gastroenterit ishal, karın ağrısı ve kusma ile karakterize olan, virüs, bakteri gibi mikroorganizmaların yol açtığı yaygın bir bağırsak enfeksiyonudur.

Gastroenterit Belirtileri

En yaygın gastroenterit belirtileri mide bulantısı, kusma, ishaldir.

Gastroenteritin başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Şişkinlik hissi
  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı
  • Halsizlik
  • Vücut ağrıları

Gastroenterite Sebep Olan Bakteri ve Virüsler

Salmonella olarak adlandırılan genellikle gıda zehirlenmelerinde adı geçen bakteri en önemli etkendir.

Shigella bakteri gurubu Salmonella bakterisiyle ortak olarak bulaşabilir. Genellikle gıda zehirlenmelerinde enfekte rahatsızlıklarda ortaya çıkar.

Esceherichia Coli bakterisi Salmonella ve Shigella bakteri grubuyla beraber bağırsaklarda enfeksiyona sebep olurlar.

Norovirüs, Rotavirüs, Astrovirüs, Sitomegolovirüs ve Adenovirüs gastroenterite sebep olan başlıca diğer virüslerdir.

Virüs ve bakterilerin yanı sıra, Entemoeba Histolytica, Giardia Lamblia ve Cryptosporidium parazitleri de hastalığa sebep olabilmektedir.

Gastroenterit Nasıl Bulaşır?

Gasrtoenterit genellikle dışardan yediğimiz ve içtiğimiz gıdalardan bulaşma ihtimali yüksek olan bir hastalıktır. Hijyenine dikkat edilmemiş besinlerin tüketilmesi bu rahatsızlığa neden olabilir. Çiğ gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri, açıkta satılan yiyecekler enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra kirli ellerin ağıza götürülmesiyle de bulaşabilir.

Gastroenterit Tedavisi

Tedavi doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Genellikle tedavi ishal, kusma gibi semptomlara yönelik olmaktadır. Sıvı kaybının yoğun olması nedeniyle tedavide dehidratasyon önüne geçmek önemlidir. Doktor onayı ile antibiyotik kullanılması gerekiyorsa kullanılmalıdır. Ancak virüslere bağlı oluşan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmamalıdır. Bu nedenle hekimin reçete etmediği antibiyotik ve ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Bu süreçte dışardan yemek yenilmemesine, yağlı yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

Neler Tüketilmeli?

  • Bu süreçte yağlı yiyeceklerden, baharatlardan uzak durulmalıdır.
  • Hekime danışılmadan ishal ilacı ya da antibiyotik vb. ilaçlar kullanılmamalıdır.
  • İshale iyi gelen patates haşlama, yoğurt, çorbalar ve pirinç lapası tüketilebilir.
  • Bol sıvı alınmalıdır.

 Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Dışardan yemek yerken mutfağı temiz olan, güvenilir yerlerden yemek yenilmelidir.
  • Marketten alınan işlenmiş etlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
  • İşlenmiş etler (salam, sosis, sucuk vb.) çiğden tüketilmemelidir.
  • Dışarıda içeceklere eklenen buzlar, musluk suyundan elde edilebilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca dışarıda buzlu içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Sık sık eller yıkanmalı, özellikle yemeklerden önce ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır.

İlgili Birim Doktorları:

Uzm. Dr. Cem GÖNLÜŞEN

Uzm. Dr. Beyza ÇİÇEK

Uzm. Dr. Fatma İŞ

Uzm. Dr. Bülent TOY