Kış Hastalıklarına Yakalanmamak İçin.
Ateş, burun akıntısı, öksürük, halsizlik… Kış hastalıklarına yakalanmamak için bu önerilere bakmanızda yarar var.
Nezle, grip, soğuk algınlığı, faranjit, zatürre gibi solunum yolu hastalıkları bu dönemlerde sıkça görülüyor. Dolayısıyla da öksürük, ateş, bulantı, kulak ağrısı gibi belirtiler ile hastanelere başvurular artıyor. Fakat unutulmamalıdır ki; özellikle çocuklar, yaşlılar, gebeler ve kronik sağlık sorunları olanlar daha fazla risk altında. Bu gruba giren hastaların kış ayları öncesinde aşılanması olası hastalık risklerini azaltmak için alınabilecek önlemlerden en etkilisidir. Kış aylarında kapımızı sıkça çalan kış hastalıklarına yakalanmamak için hangi hastalıkların hangi belirtilerle kendini gösterdiğini ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerektiğini anlattık.
Yorgunluk, uykusuzluk ve yetersiz beslenme kış hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Aşırı yorgunluk, uykusuz kalmak, aşırı sigara ve alkol tüketmek, yetersiz beslenmek de hastalanmayı kolaylaştıran nedenler arasında yer alır. Kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek, bunun için de yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Antioksidan özelliği olan C, A ve E vitaminlerinin alımı son derece önem taşır. Hatta doğru beslenen bireyler için dışarıdan ek takviye gerekmez. Ancak oral alımın yeterli olmaması veya bazı özel durumlarda (kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören hastalar gibi) hekim önerisiyle dışarıdan takviye almak gerekebilir.
Peki, nezle, grip, faranjit, zatürre gibi hastalıkları nasıl birbirinden ayıracağız?
Nezle, burun akıntısı ve tıkanıklığı ile başlayan hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş ile devam eden belirtileri olan viral bir solunum sistemi hastalığıdır. 200’den fazla virüs ile bu tablo oluşabilir. Virüs vücuda girdikten iki-üç gün sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar ve çoğunlukla bir haftada iyileşme sağlanabilir. Nezlenin tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur; istirahat, bol sıvı alınması ve oluşan semptomları gidermeye yönelik ilaçların kullanımıyla günler içinde düzelen bir hastalıktır.
Grip ve nezleden korunma yolları
Nezle, komplikasyon olarak kulak iltihabı ve sinüzite yol açabilir. Şiddetli sinüs ağrısı, öksürük, balgam çıkarma, yüksek ateş, nezlenin üzerine eklenen bir bakteri enfeksiyonunu gösterir. Antibiyotik kullanımı nezlenin üzerine eklenen ikincil bakteriyel bir hastalık olduğu zaman gereklidir. Korunmak için mümkün olduğunca havasız ve kapalı ortamlardan kaçınmak, sık sık elleri yıkamak gerekir.
Grip, genellikle hastayı yatıracak kadar vücut direncini düşüren bir seyir izleyebilir. Hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi, hapşırması ile havaya yayılan partiküllerle ya da doğrudan temasla (kapı kolları, telefonlar, bilgisayar klavyeleri vb.) grip toplum içinde son derece hızla yayılabiliyor. Yaşlılar, diyabet, kalp ve solunum sistemi hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlarda daha ağır seyredebilir ve zatürre gibi ikincil gelişen hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle Ekim-Kasım aylarında özellikle risk grupları başta olmak üzere tüm bireylere koruyuculuk düzeyi yüksek olan “grip aşısının” yaptırılması son derece önem taşıyor.
Bu belirtilere dikkat!
Akut sinüzit, kafatasında bulunan sinüs adı verilen kemik boşluklarının iltihabıdır. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ateş, geniz akıntısı gibi belirtiler verir. Süregelen hale gelme (kronikleşme) olasılığı vardır. Otitis media, orta kulak iltihabıdır. Çoğunlukla şiddetli boğaz iltihaplarından sonra gelişir. Kulak ağrısı, ateş ve genel durum bozukluğu ile seyredebilir.
Kimler grip aşısı olmalı?
- 65 yaş ve üstündeki kişiler,
- Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı ve benzeri hastalığı olanlar,
- Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler: Kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler,
- Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hasta bakıcılar, kreş ve huzurevi çalışanları,
- Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler,
- İlk 3 aydan sonraki hamile kadınlar,
- Altıncı ayından itibaren bebekler de grip aşısı yapılması gereken kişiler arasında yer alıyor.
Akut larenjit, ses tellerinin olduğu gırtlak kısmının iltihaplanmasıdır. Boğaz ağrısı, ateş gibi belirtilerinin yanında ses kısıklığı ile seyreder.
Akut bronşit ise akciğerlerdeki bronşların iltihabıdır. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle seyreder. Bu grup hastalıklar biraz daha ciddi enfeksiyonlardır. Tedavileri dikkatle ve uzun yapılmalıdır. Ciddi doktor takibine ihtiyaç duyulur.
Zatürree (Pnomoni), kış aylarında sık görülen akciğer iltihabı türüdür. Yüksek ateş, nefes darlığı, şiddetli öksürük, göğüs ağrısı ve genel durum bozukluğu yapar. Çocuk ve yaşlılarda ağır seyreder. Kuvvetli antibiyotik ve hastanede yatarak tedavi gerekebilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, altta yatan kronik hastalığı bulunanlar, dalağı alınmış olanlar ve 50 yaşın üzerindeki tüm bireylere “pnömokok aşısı” yapılması gerekir. Bu tip belirtilere sahip olan bireylerin zaman kaybetmeden alanında uzman bir hekime başvurması gerekir.
Astım, kronik bronşit gibi süregelen akciğer hastalıkları basit solunum yolu iltihapları ile de artabilir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar da kış aylarında kontrolden çıkmaya eğilimlidirler.
Kış hastalıklarına yakalanmamak için bu tavsiyeleri kulak ardı etmeyin!
- Sigara ile diğer tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durun,
- Sebze, meyve ve kepekli tahılların bol; doymuş yağların ise az olduğu bir beslenme şekli uygulayın,
- Düzenli egzersiz yapın,
- Uygun kilonuzda kalın,
- Yeterince uyuyun (7-9 saat),
- Kan basıncınızı takip edin,
- Enfeksiyonlardan korunmak için hijyenik kurallara uyun ve düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın,
- Yeterli su tüketin,
- Mevsime uygun olarak, bulunulan ortamın ısısına göre giyinin,
- Kronik bir hastalığınız varsa mutlaka genel kontrollerinizi yaptırın,
- Yaşadığınız ortamın ısısını iyi ayarlayın ve havanın aşırı kuru olmasını engelleyin,
- Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalmayın,
- Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçının,
- Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın ve yakın solunum temasından kaçının,
- Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini tek kullanımlık kağıt mendille kapatın hatta tek kullanımlık maske kullanın.