Kızamık Hastalığı ve Kızamık Aşısının Önemi

Kızamık Hastalığı ve Kızamık Aşısının Önemi

Kızamık hastalığı, döküntülü bir hastalıktır. Salgın yaptığı zaman aşısız olan çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Kuluçka dönemi, kızamıklı bir çocuğa temas ettikten sonra 9. Ve 14. günler arasıdır. Ardından semptomlar görülmeye başlar, yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve konjiktivit olarak ortaya çıkar. Ağız içerisinde beyaz lekeler ve vücut yüzeyinde kırmızı lekeler belirmeye başlar. Döküntü ortaya çıktıktan sonraki ilk üç gün genelde çocuklarda yüksek ateş gözlemlenir.

Çocuklar kızamıklı bir çocuğa temas ettikten sonra 9 gün ve 14 gün arası bir kuluçka dönemi görülür, burada herhangi bir belirti görülmez, kuluçka döneminden sonra prodrom dönemi denilen, burun akıntısı, öksürük ve ateş başlar. Burun akıntısı ile bulaştırıcılıkta başlar. 3-4 gün süren bu dönemin ardından ağız içinde beyaz döküntüler ve vücutta boyundan başlayarak kırmızı döküntüler görülür. Döküntüler ortaya çıktıktan sonraki 3 günün ardından çocuktaki yüksek ateş düşmeye başlar ve ateş düştükten sonraki 3-4 günün ardından döküntüler de kaybolmaya başlar. Kesin tanı kan tahlilleri ile konulur, özellikle kızamık antikoruna bakılarak teşhis kesinleşir.

Kızamık hastalığı tehlikeli bir hastalık mı?

Bir çok çocuk kızamığı geçiriyor ve iyileşiyorlar. Bazı çocuklarda ise çok tehlikeli olabilir. Kızamık bazı çocuklarda zatürre’ye neden olabilir ve bu ölümcül olabilir. Orta kulak enfeksiyonu, sinüzit yapabilir. Kızamığa bağlı beyin iltihabı, baş dönmesi, ataksi ve koma gibi nadir görülebilen komplikasyonlar da olabilir. En tehlikeli komplikasyon ise kızamık hastalığı geçirmiş bir çocukta yıllar sonra ortaya çıkabilen SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Bu nedenle kızamık aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.

Kızamık hastalığı tedavisi

Kızamık hastalığının tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılır. Yüksek dozda A vitamini de kızamık hastalığının çabuk geçmesi için oldukça etkilidir. Ama en önemlisi hastalıkla savaşmak yerine “Kızamık Aşısı” yaptırmaktır. Çocuğun kızamıklı bir çocuğa şüpheli bir teması söz konusu ise mümkün olan en kısa sürede kızamık aşısı yaptırmak gerekiyor. Temastan sonraki ilk 72 saat içerisinde aşı yapılırsa bu çocuklar kızamığa yakalanmaz ya da çok hafif geçirebilir. 72 saat sonrası için farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.

Kızamık aşısı olan bir çocuk kızamık hastalığına yakalanabilir mi?

Kızamık aşısının yüksek oranda koruyuculuğu vardır, ama %100 değildir. Kızamık aşısı olan bir çocukta kızamık geçirebilir ama çok hafif geçirir. Döküntüler daha hafiftir. Ağız içinde lekeler görülmez ve akıntı daha hafif olur.

İlgili Birim Doktorları:

Uzm. Dr. Cem GÖNLÜŞEN

Uzm. Dr. Beyza ÇİÇEK

Uzm. Dr. Fatma İŞ

Uzm. Dr. Bülent TOY